Anul 1997 . (foto 1) Se poate observa stadiul la care se afla construirea Catedralei în momentul când s-a preluat răspunderea execuţiei lucrărilor de către Pr. Argatu Ioan. Lucrările stagnaseră timp de 7 ani (1990-1997). Motivul fiind lipsa fondurilor băneşti corelat cu lipsa de interes a firmei constructoare care contractase lucrarea. A rămas în tot acest timp, la stadiul de groapă, în care, cu fiecare an ce trecea, se degrada tot mai mult armătura, radierul se acoperea tot mai mult cu bălării de tot felul. Spaţiul fiind neîngrădit, păşteau caii de la căruţele care parcau pe locul numit „Catedrală”. Cetăţenii, văzând că de atâta timp nimeni nu se mai ocupă de construirea Locaşului Sfânt, au început s-o folosească drept „groapă de gunoi”, unde se aruncau tot felul de gunoaie. Priveliştea era jalnică. În toamna anului 1997, prin venirea Pr. Argatu Ioan , de la parohia „Sf.Ilie” Vatra Dornei”, s-a ridicat alături o capelă din lemn, prin contribuţia exclusivă a credincioşilor din bazinul Dornelor, fiind sfinţită în primăvara anului 1998.(foto 4)

- foto 1 - 1997

 


- foto 2
- 1998

    Anul 1998. (Foto 2 şi 3). În acest an s-a ridicat elevaţia din beton la cota „0”, executându-se în acelaşi timp şi izolaţia pe partea exterioară ce va fi acoperită de pământ. Lucrarea a fost executată în regie proprie cu o echipă de ingineri şi muncitori constructori, renunţându-se la firma de construcţie. Cu multă greutate s-a reuşit ca într-un an să se ridice din pământ întreaga elevaţie pentru o Biserică de 50m lungime şi 22 m lăţime. Lumea îşi pierduse curajul de a mai participa la lucrări, era demoralizată şi neîncrezătoare că s-ar mai putea continua lucrările. Piedici, critică şi reproşuri erau la tot pasul. A trebuit să facem apel la ajutorul credincioşilor de la munte, care au sărit cu materiale şi bani să dea o mână de ajutor. Unii doreau să nu se reuşească şi tergiversau cu bună ştiinţă bunul mers. Atunci când Dumnezeu voieşte se biruiesc toate necazurile şi se înlătură piedicile.


 

     Edilii care au condus oraşul în perioada imediat după revoluţie şi care făceau parte din CPUN, s-au opus cu vehemenţă ideii şi cererii din partea Bisericii de a se înălţa pe terenul actual Catedrala. Pe acest amplasament se dorea ridicarea unei Case de Cultură, fapt pentru care, cu multă ostilitate şi împotrivire, s-a reuşit să se obţină un aviz de principiu pentru amplasarea Catedralei în acest loc. În timp ce în toată ţara se ofereau de către primării cu titlu gratuit teren în mijlocul oraşelor pentru ridicarea de Biserici şi Catedrale, la Fălticeni nu s-a dorit acest lucru. S-au opus şi cei ce au urmat la conducerea Primăriei Fălticeni. Se trăgea nădejde că se va renunţa de a se mai ridica pe acest amplasament Catedrala.
    Capela din lemn (foto 4), care s-a ridicat, este de un mare ajutor. Are o capacitate de 300 de persoane. Este locul unde se întâlnesc credincioşii din Municipiul Fălticeni cu Dumnezeu şi cu preoţii slujitori şi ostenitori la ridicarea Catedralei. Este locul unde credincioşii îşi aduc „obolul” dragostei pentru Dumnezeu şi pentru Biserica care se ridică. Din anul 1998 şi până astăzi, nu obosesc să urce treptele Bisericii pentru a contribui fiecare cu mult şi cu puţin la susţinerea lucrărilor de construire.
    Se poate vedea în fotografia din dreapta(foto 5), pregătirea ce a urmat pentru cofrarea plăcii de peste subsol, la o înălţime de 5 m faţă de partea de jos. Au fost necesare mari cantităţi de cherestea şi dulgheri pricepuţi pentru o execuţie atât de pretenţioasă. Întreaga cantitate de cherestea şi bile (nu mai puţin de 150 mc), au fost colectate de la patronii cu gatere din zona Dornelor. Cu multă dăruire, cu inimă largă şi credinţă lucrătoare, au ajutat fiecare cu însemnate cantităţi de material lemnos. Astfel evidenţiem, pe: Buzilă Gheorghe (Gică),patron la S.C.Liniştea S.R.L.Şarul Dornei-Panaci D-l Cute Ilie, patron la S.C.Alpinul S.R.L. Dorna Candreni; Niculiţă Gavril din com.Panaci; Ungureanu Cornel din com.Panaci; Roată Marcel din com.Ciocăneşti; Ungureanul Dănuţ şi Ionel din com.Dorna Arini; Pr.Stareţ Antonie Brehuiescu de la M-rea „Piatra Tăieturii”; Roşu Dorel din Rusca; Stanca Onofrei din Călineşti; Bordei Constantin din com.Panaci; Stanca Aurel din Călineşti; Simion Moraru din comuna Panaci; Răescu Gheorghe din com.Panaci; Bartiş Ioan din Vatra Dornei şi alţi oameni de bine. Părintele Alexandru Argatu din parohia Boroaia cu un grup de enoriaşi şi meşteri pricepuţi în câteva săptămâni au ridicat din lemn Capela Catedralei „Învierea Domnului”. Părintele Argatu Gavril din parohia Giuleşti, împreună cu un grup de enoriaşi au ajutat la finalzarea capelei.- foto 4
- 1999


- foto 5
- 1999


- foto 6
- 1999 

 

 

     foto 7 , Capela Catedralei “Învierea Domnului”, a fost împodobită cu : o Catapeteasmă, confecţionată din lemn de brad cu elemente prelucrate la strung în atelierele de sculptură şi mobilier bisericesc al Societăţii de Caritate „Mila Creştină” Vatra Dornei; icoanele au fost pictate de către un pictor Lazăr Petru din Fălticeni şi donate de credincioşii din Municipiul Fălticeni; uşile şi geamurile au fost lucrate în atelierul de tâmplărie a Societăţii de Caritate „Mila Creştină”; sticla la toate ferestrele şi uşile au fost donate de către Parohia Boroaia(prin Pr. Argatu Alexandru); 7 rânduri de veşminte donate de către Magazinul Bisericesc „Mila Creştină” din Vatra Dornei; Un candelabru cu 5 lumini din sticlă donat de Parohia Rotunda, com. Liteni; un rând de covoare persane donate de credincioşii din Municipiul Fălticeni; 1 clopot de 150 kg. donat de Fam Rusu Vasile;

    foto 8. În anul 1999, se lucrează la cofrarea şi armarea cu fier beton planşeul de peste subsolul Catedralei. Planşeul fiind de dimensiuni mari şi care va trebui să suporte şi greutate credincioşilor ce se vor aduna în Sf.Biserică la slujbă, proiectantul la prevăzut să fie casetat, adică să se intersecteze grinzile pe lungime cu cele pe lăţime. Atât grinzile cit şi planşeul se sprijină pe coloanele de stâlpi mari. Pregătirea şi turnarea planşeului a durat un an de zile, respectiv, mai-octombrie. La turnarea planşeului au participat echipe de credincioşi care au ajutat la formarea şi turnarea betonului timp de 3 zile şi 3 nopţi în flux continuu. Turnarea s-a executat cu macaraua Societăţilor Fintex şi Goscom.
    foto 9 . În anul 2000, s-a trecut la ridicarea din cărămidă până la prima centură, respectiv 3.5 m înalţime pe toată lungimea şi lăţimea Catedralei. Totodată s-a executat şi armarea stâlpilor de susţinere din interiorul Catedralei, cât şi stâlpii din pereţii exteriori. Construirea Catedralei a preluat-o o echipă de zidari şi dulgheri din comuna Dărmăneşti, condusă de D-l Bejenaru Mircea. Şeful de lucrare este D-l Arhitect Lateş Eusebiu din Municipiul Suceava, proiectant cu rezistenţa D-na Ing. Melinte Elena din Municipiul Suceava, diriginte de şantier fiind D-l Ing. Ilişescu Nicolae. Echipa de muncitori fiind de la distanţă mare, nefiind posibilităţi de navetă zilnic, s-a ridicat o magazie din lemn cu două compartimente: magazie de materiale şi un dormitor pentru muncitori. Dormitorul a fost dotat cu paturi din fier cu tot cu saltele, oferite de către Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Pimen.

 

    În anul 2001, cu mari eforturi financiare s-a turnat a doua centură la cota de +7,40 m. de zid. Cu fiecare an ce trece, se simte că greutăţile cresc, puterea economică scade, credincioşii sărăcesc, preţurile fac salturi mari, la fiecare an se dublează şi la unele materiale se triplează preţurile. Ce am zidit într-un an cu o anumită sumă, în următorul an cu aceeaşi sumă nu se mai poate zidi decât pe jumătate sau chiar mai puţin. Biserica fiind de proporţii mari, înghite cantităţi mari de materiale. Cărămida o procurăm de la Sc. Ceramica Iaşi. Singurul loc unde se fabrică un tip special de cărămidă cu care zidim Catedrala, rezistentă la 34 de îngheţuri şi dezgheţuri şi fiind rezistentă la presiune mare. Transportul îl facem cu TIR-ul. Costul unui singur tran-sport se ridică la valoarea de 110 milioane lei. Cu un singur transport nu se reuşeşte mai mult decât ridicarea Catedralei cu un singur rând de cărămidă roată-împrejur. Pentru a ajunge la înălţimea de 60 m, câte transporturi sunt necesare şi cu ce costuri?.
    Mulţi cred, şi mai cu seamă, cetăţenii cu bani şi care ar trebui să dea o mână de ajutor, că fondurile pentru construirea Catedralei vin de undeva, probabil de la Guvern sau din altă parte. Răspunsul este unul şi foarte scurt „Nu”. Nici Guvernul şi nimeni altcineva, (în afară de primăria Fălticeni)nu au pus o cărămidă la înălţarea acestui Sf. Locaş, cel puţin până în prezent. S-au strâns leu cu leu de către preoţii şi consilierii Catedralei, din donaţiile mici ale adevăraţilor creştini, săraci pe dinafară dar bogaţi la suflet.


 

- foto 12
- 2005
 
 
TURNURILE MICI DIN FATA S-AU CONSTRUIT CU CARAMIDA PLATITA DE
DL GIGI BECALI
 

- foto 14
- 2009
 

- foto 15 - 2009

\"\"

INSTANTANEE DIN LUCRARILE DE CONSTRUIRE
A CATEDRALEI INTRE ANII: 2009-2013
 

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

MESTERII ZIDARI

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

BUCATAREASA  GADEA ELENA CE A PREGATIT MASA MUNCITORILOR
TIMP DE 10 ANI, FARA A PRETINDE SAU A LUA VREO PLATA.
 
\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

ANUL  2 0 1 1

\"\"

\"\"

ANUL  2 0 1 2

\"\"

\"\"

CATEDRALA  2014

\"\"

CATEDRALA 2014

HRISTOS A INVIAT !

Bucuria Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, a fost deplina si in anul acesta 2014, la Catedrala "INVIEREA DOMNULUI" din Municipiul Falticeni, atat pentru slujitori cat si pentru credinciosii ortodocsi din oras cu ocazia Sfintelor Sarbatori ale Invierii Domnului si ale hramului.

Ca si in ceilalti ani, si in anul acesta I.P.S. PIMEN, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a venit la noi ca sa slujeasca Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, insotit de 3 diaconi si de un sobor de 26 de preoti. Aceasta bucurie ne-o ofera I.P.Sa, nu pentru ca am fi mai vrednici decat alti slujitori si ostenitori, ci pentru ca stie ca un adevarat parinte ca avem mare nevoie de sustinere morala si incurajare pe drumul ostenelilor cu care credinciosii din urbia falticeneana inalta lui Dumnezeu o biserica-catedrala.

Prezenta ierarhului si Slujba Arhiereasca in a doua zi de Pasti, a devenit mai bine de 15 ani la rand o traditie. Cu aceasta ocazie primim Inalta binecuvantare de a incepe continuarea lucrarilor de construire a catedralei in fiecare an si curajul de a face un nou salt al eforturilor financiare, materiale, fizice si morale.

In fiecare an ne-am propus, dupa puterile de care suntem constienti ca le avem, sa realizam cate ceva din marele volum de lucrari, cerand sprijinul si ajutorul lui Dumnezeu si al Maicii Domnului. In fiecare an, aproape ca am realizat ceea ce ne-am propus. Anul acesta, dorim sa finalizam tencuielile exterioare si sa dam schela jos, rugand pe Bunul Dumnezeu sa ne ajute.

Echipa ostenitoare este compusa din vrednicii Consilieri Parohiali, in numar de 24, care alearga de ceva timp pe teren, incat orice sat,comuna,oras din judetul Suceava este arhicunoscut de ei, batand la fiecare poarta de crestin, la orice poarta a sufletului, pentru un leut, pentru o caramida grele de dragoste si jertfa. Apoi, slujitorii bisericii in numar de 3, doi preoti si un diacon (Pr Ioan, Pr Ionut, Arhid.Claudiu) care, ca pentru Dumnezeu si oameni, colecteaza, administreaza si coordoneaza lucrarile cu mare raspundere. Inconjurati de dragostea si ajutorul credinciosilor, reusim sa mai inaintam in fiecare an, invingand lipsurile si greutatile pe care ni le ofera timpul de astazi.

Cea mai substantiala sustinere financiara o primim in fiecare an de la Consiliul Local si Primaria Municipiului Falticeni prin persoana, dragostea si bunavointa Dlui Primar Prof. Coman Gheorghe Catalin, un bun gospodar, un adevarat crestin si cu suflet mare pe care l-a dat Dumnezeu sa-l aiba falticenenii in fruntea lor, in aceste timpuri grele si de lipsuri prin care trecem cu totii.

Voi alatura cateva fotografii surprinse din timpul Slujbei Arhieresti.

Multumim IPS Pimen, pentru dragostea si ajutorul pe care le primim an de an si ne rugam ca Bunul Dumnezeu sa-i dea viata lunga, ani frumosi de arhiepastorire si putere multa, ca sa implineasca tot ce si-a propus pentru mantuirea noastra si a credinciosilor si impreuna sa ne bucuram de sfintirea noului Locas.
Multumim, Dlui Primar Coman Gheorghe Catalin, precum si Dlui Presedinte Judetean Nechifor Catalin si Dlui deputat Stan Ioan, pentru sprijinul si bunavointa pe care o acorda credinciosilor si bisericii.
Multumim soborului de preoti, care cu dragoste ne binevoiesc.
Multumim tuturor credinciosilor din Muncipiul Falticeni care ne inconjoara cu dragoste, si cu caldura ajutand Sfanta Biserica.
Multumim tuturor celor care se alatura noua la ostenelile si bucuriile pe care ni le-a dat Dumnezeu.

 

mila crestina, editura mila crestina, fundatie de caritate, fundatie, caritate, donatii, categorii sociale, charity, fundatie, mila, crestina, crestin, biserica, dumnezeu, Dumnezeu, god, GOd, credincios, credinta, carti religioase, religie, sfanta treime, copii orfani, catedrala falticeni, falticeni, falticeni, romania, moldova, nordul moldovei, biserica, biserici, suceava
mila crestina, editura mila crestina, fundatie de caritate, fundatie, caritate, donatii, categorii sociale, charity, fundatie, mila, crestina, crestin, biserica, dumnezeu, Dumnezeu, god, GOd, credincios, credinta, carti religioase, religie, sfanta treime, copii orfani, catedrala falticeni, falticeni, falticeni, romania, moldova, nordul moldovei, biserica, biserici, suceava, Actualitatea bisericeasca Aniversare Antihrist Apel crestinesc Aratari Argatu Alexandru , Ioan,Stefan,Vasile Arhimandritul Ilarion Argatu Asistenta sociala Ateu Avort Biserica noastra Boala, bolnavi Botez,despre botez,botezul copiilor?. Botezul la stilisti Busuioc de Boboteaza Canon, canonic, canonicitate Caritate, societatea de caritate Casatorie Casnicie Catedrala Invierea Domnului Categorii soc. defavorizate si deficiente catholic, catolicism Concurs Construire, Copii, copii orfani Cretoaia Ioan Cristea Dumitru Cugetari cultura sa fie cultura De la suflet Dolhasca Duhovnic, duhovnicul Ecumenic, ecumenism Editura Mila Crestina Exorcisme familia preotului Femeile rele, femeia Festivalul National? Filantropia Ghicitor, ghicitura, ghicitorie Hram Impartasania, despre Sf. Impartasanie, Inalt Prea Sfintitul Pimen Inovatii in cult Interviu realizat de? Liturghie, Sf.Liturghie Lucrari de construire Lumina Invierii , ziarul?. Manastire, manastirea?. Marturisire, despre marturisire Mila Crestina Minuni si false minuni Misionarism Molifta, moliftele Sf.Vasile cel Mare Morala Crestina Mortul, inmormintarea si obiceiurile Nasi la botez Necurat, necurata, necuratie Ne vorbeste Parintele Ilarion Argatu Norme canonice si liturgice Nunta, nunta de aur Oastea Domnului Obiceiuri, obiceiul bun si obiceiul rau filocalie Omiletice, omilii Opinii, atitudini Opriri si dezlegari Ouale rosii, oua incondeiate Pacatele si greutatea lor Pasti, Sfintele Pasti Pecetea lui Antihrist, 666 Perversiuni sexuale Pocainta, despre pocainta Poesis, poezie, poet Post, despre post, postul negru Predica, predica scurta Preot, despre preotie Prigoana, prigonit Primar, primarie Putna, cind bat clopotele-n Putna Rugaciunea Saftiuc Gheorghe Scriptura, Sf. Scrisptura Sfaturi duhovnicesti Sfaturile Parintelui Ilarion Argatu Sinucidere, sinucigasi Slujba arhiereasca.. Sofia Ileana, Inv.Sofia Ileana Spovedanie, a spovedi Stefan cel Mare Stilisti, stilism, stilul vechi Tineri, gind pentru tineri Traditii Vrajitori, vrajitorie, vraji Calinic Argatu Catedrala neamului